Tuesday, September 8, 2015

Miss Sarajevo

Iulia

"All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing." Edmund Burke

   Intram in Sarajevo aratandu-ne unul altuia urmele de gloante si gaurile de obuze din cladiri. Conflictul sarbo-croato-bosniac e de data recenta (anii '90) asa ca ma gandeam ca mai sunt urme prin Bosnia dar vederea lor in plina capitala are un impact puternic asupra noastra.
     Ne gasim un hostel aproape de centru, recomandat de Aida, si pornim la vanatoarea de pleskavica, carnati, donner, kebab...tot ce trebuie pentru o cina tarzie.


    Dimineata...ei bine, din acea dimineata lucrurile s-au cam schimbat pentru tot restul excursiei. Hotaram sa mergem la Srebrenica Gallery, un loc care e de vazut, mai ales acum, cu noua criza aparuta a refugiatilor. Acolo sunt filme si poze despre cat de usor oamenii se transforma in animale si omoara alti oameni, doar pentru ca Dumnezeul lor se cheama altfel.
     Imi e cam greu sa-mi gasesc cuvintele si stiu ca nici nu e locul aici pentru discutii despre fanatism, dar in Srebrenica si in mai toata Bosnia sarbi+bosniaci (ortodoxi) au omorat bosniaci (musulmani) doar pentru...pentru ce? NIMIC.
    Am vazut si un documentar despre asediul Sarajevoului, care a durat patru ani, intre 1992-1996...Si nu-ti vine sa crezi. Atata timp, atatia oameni si nimeni nu a facut nimic pentru ca intotdeauna jocurile politice sunt mai importante decat individul.
    Apoi iesi de acolo, afara e soare, oamenii din jurul tau muncesc, trec pe langa tine, zambesc si devii constient ca fiecare om de aici ascunde o poveste despre supravietuire. Si nu-mi mai vine sa arat cu degetul spre urmele de gloante din cladiri pentru ca ele sunt acolo ca sa-mi arate ca un om a vanat alt om, pe stradutele care sunt pline acum de cafenele si baruri cochete.
    Tot ce poti face e sa te bucuri de oras asa cum se bucura si ei.

       








Acum mai bine de 100 de ani, aici, Gavrilo Princip l-a asasinat pe mostenitorul la tron al imperiului austro-ungar, Franz Ferdinand, lucru ce a dus la declansarea Primului Razboi Mondial. Pam-pam!






Numele celor peste 1500 de copii morti in timpul asediului de la Sarajevo.


11.07.1995

"One of the most horiffic scenes of the Srebrenica genocide against innocent Bosniak population in a scene when the father Ramo calls his son Nermin, to surrender to the Serbian soldiers, as allegedly they will not do any harm to them.
Exumation team found Ramo and his son Nermin in a mass grave near Srebrenica in 2008"
















The War Tunnel, Sarajevo Tunnel, Tunnel of Life, The Tunnel that endend the War...pe scurt, tunelul care a tinut in viata locuyitorii din Sarajevo pe timpul celui mai lung asediu al unui oras.






No comments:

Post a Comment